Meh la FOLLOW, tak kan baca saja kot..=)

Pertimbangkan akhlaqmu, wahai ansarullah

Apa guna '3I' yang kamu belajar di peringkat sekolah rendah lagi jika kamu tidak menjaga akhlaqmu.
Akhlaq, satu elemen yang mana pihak musuh akan tercarai-cari di manakah silap kita, di manakah buruk kita. Itulah POLITIK, memilih pemimpin dan parti politik yang mana bebas dari segala keburukan pemimpin dan jugak pendokongnya. Ayuh sahabat satu PARTI POLITIK, perbaiki akhlaqmu. Agar AGAMA dan perjuangan kita tidak difitnah. Jagalah AGAMAmu.

Tudung labuh dan berjubah (berpakaian wara')- Amalan yang sama atau lebih baik dari imej pemakaian tersebut
Jaga pergaulanmu, wahai sahabat. Jagalah tatacara Agama. Ikutlah cara Agama,
Rantai, Gelang n etc bukan cara Agama kita (seperti yang di atas).

Sempurnakanlah auratmu, wahai ashabiah

Ingatlah, Agamamu membuatkan bidadari di syurga mencemburuimu.

Kebiasaan yang ana dengar daripada puak (masyarakat) yang kurang sukakan pemakaian yang Sunnah dan yang lebih baik, mereka amat teliti akan kelemahan dan keburukan walhal pada masa yang sama mereka dah tahu mereka yang berpakaian lebih baik (wara') itulah yang terbaik dan dipuji Allah SWT. Kadang-kadang ana terfikir, mereka ini perlu jugak bersama kita bagi menegur kelemahan kita bersama. Mereka ini mengkritik yang mana dapat membina akhlaq yang baik di kalangan kita. Jaga kebersihan, hal ini amat mereka tekankan. Hal ini imej kita, Agama kita. Jadi, janganlah membuatkan Agama kita difitnah, jaga akhlaqmu, wahai si wara' di luar sana (khususnya ahli PAS). Jaga percakapanmu, hal ini jugak kita perlu tekankan, jangan 'buwwal' (menipu, jangan kuat2, jangan tak seperti pemakaianmu).

Hal berkenaan ikhtilat lelaki dengan perempuan wajib dijaga


Kebanyakan ahli kita (PAS) memang menitikberatkan hal ini, telah termaktub dalam al-Quran pun tekankan hal ini, yang mana hal ini akan membawa kepada fitnah jika kita tidak menjaganya. Tetapi harus diingat juga anak-anakmu, adakah mereka ikut apa yang ISLAM dan Nabi SAW suruh?Adkah kita (mak ayah) sudah nasihat dan tarbiyyah mereka dengan nilai ISLAM (ikhtilat) ini?Mak ayah (ahli PAS) harus nilai ini semua jika tidak mahu tuduhan dan celaan musuh kita (UMNO/BN) terus menghantui hidup kita siang dan malam.

Ini sudah terjadi dalam parti PKR sendiri, mereka difitnah dan dikeji semata-mata mereka tidak menitikberatkan hal ini di kalangan ahli yang beragama Islam, harus dipantau dan dinasihatkan dan lebih elok jika dimulakan meeting (AGM) itu sendiri dengan selingan tazkirah mengenai ikhtilat lelaki dan perempuan. Ini WAJIB ditekankan dalam kalangan ahli PR! Kerana ini adalah maruah kita, PAS juga dituduh yang bukan-bukan atas sebab PKR yang tak menjaga hukum dan undang-undang ISLAM di dal parti itu. Memang di dalam parti itu terdiri pelbagai kaum tetapi majoritinya yang beragama ISLAM, ana (saya) tak tekankan pada ynag bukan ISLAM tetapi ana tekankan di sini kepada yang beragama ISLAM. Jaga ahli kita jikalau mahu penghormatan orang luar (bukan ahli) terus terserlah terhadap kita (yang ahli ini). Wallahu'alam=)

No comments:

Post a Comment